Ki mondta, hogy salátát csak nyáron lehet enni?

Valami könnyű, egészséges, mégis laktató ételre vágysz? A saláta remek választás. Számos módon variálhatod, és ahhoz igazíthatod, hogy mi van a hűtődben.

Míg az összetevők mások lehetnek, mint nyáron, az érzés ugyanaz – a saláta egy tál egészség, színes és hívogató étel, ami az év bármely napján fogyasztható. A téli saláták leginkább szezonális leveles zöldségekből állnak. Mindet szervírozhatod melegen és hidegen egyaránt.

Alább mutatunk néhány ötletet, de mindenből tehetsz többet vagy kevesebbet, kicserélheted más összetevőre, és beleviheted a saját ötleteidet.

Válaszd ki, keverd össze!

Nem létezik olyan szabály, ami szerint a salátában csak levelek lehetnek – a téli saláta egy tökéletes lehetőség, hogy kipróbálj különböző ízkombinációkat, és hozzáadj meleg hozzávalókat is a keverékhez. Sajt, dió, hús és sült zöldségek mind jó alapjai a téli salátáknak, míg az öntet lehet akár olaj vagy citromlé.

Spenót és cékla

Moss meg egy maroknyi zsenge spenótlevelet. Moss meg két kis céklát, csomagold fóliába és előmelegített sütőben kb. 30 percig süsd meg! Kb. 5 perccel a sütés vége előtt szórj egy tepsibe egy maroknyi fenyőmagot, és pirítsd meg őket. Csomagold ki a céklát, és szeleteld fel, keverd össze őket, majd add hozzá a fenyőmagot, és locsold meg egy kis olívaolajjal.

Meleg kecskesajt, koktélparadicsom és saláta

Tölts meg egy tálat a kedvenc salátaleveleiddel, majd melegítsd elő a grillsütőt. Pár szelet kecskesajtot és egy doboz koktélparadicsomot tegyél a grill tálcára, majd fedd be fóliával, és grillezd kb. 5 percig. Félidőnél fordítsd meg a kecskesajtot. Majd locsold meg a salátát balzsamecettel és olívaolajjal.

Sült burgonya és fetasajt

Süss meg egy zacskó bébikrumplit sütőben! Tedd egy tálba, adj hozzá egy maréknyi apróra vágott mentát, és morzsolj el benne egy fél zacskó fetasajtot!

Spenót, vizitorma és pisztácia

Ez egy nagyon egyszerű saláta, amit tálalhatsz lasagne-hoz, vagy sült krumplihoz. Tedd bele egy tálba a megmosott bébi spenót leveleket és a vizitormát. Szórd meg egy maréknyi pisztáciával, és keverd össze a levelekkel. Locsold meg egy kis olívaolajjal, citromlével, valamint egy csepp mézzel, és keverd össze a salátával!

Sült paprika, cukkini, lilahagyma

Vágj félbe egy piros és egy sárga paprikát, és távolítsd el a csumáját és a magokat. Vágd ketté a cukkinit hosszában, és szeleteld fel hosszú, vastag csíkokra. Hámozd meg, majd karikázd fel a hagymát. Majd egy tepsibe pakold bele az összes hozzávalót, locsold meg egy kevés olajjal, rázd össze, és süsd közepes lángon 20-25 percig, amíg a zöldségek átsülnek és megpuhulnak. Addig készíts el 4 főre elegendő kuszkuszt a csomagoláson található leírás alapján. Tedd a kuszkuszt egy tálaló tálba, vágd fel a zöldségeket durvára, és keverd össze a kuszkusszal!

 Forrás: www.kamaszpanasz.hu