Továbbtanulás

Kedves Pályaválasztó! Tisztelt Szülők és Pedagógusok!

Mindenki életében fontos döntés a pályaválasztás. Van, aki kisgyermek korától tudja, hogy mi szeretne lenni, míg másoknak nagy dilemmát okoz, hogy milyen középiskolába menjen, milyen irányban tanuljon tovább. Ebben a folyamatban segítséget nyújtanak a szülők és a pedagógusok is, akiknek nagy szerepe van abban, hogy pontos és aktuális információt biztosítsanak a jó döntés meghozatalához. Sokszor a társak, barátok döntései is befolyással bírhatnak, azonban meg kell fontolni, hogy ami másnak jó, az neked is megfelelő-e.

Mivel ez a döntés nagyban befolyásolja a jövődet, érdemes sok szempontból körüljárni a pályaválasztás kérdését.
A pályaorientáció az a folyamat, „amely a tanuló egyéni igényeinek figyelembevételével segíti a megfelelő pálya, szakma kiválasztását a lehető legszélesebb információnyújtás révén” (Szilágyi,2000)

Ez azt jelenti, hogy az egyéni esélyeidet, érdeklődésedet, képességeidet, készségeidet figyelembe véve megszerezz minden olyan tudnivalót, amely hozzájárul a pályaválasztási döntésed meghozatalához.

A pályaválasztás pedig azt jelenti, hogy „az egyén a fennálló lehetőségek alapján önállóan, céljának megfelelően kiválaszt egy olyan foglalkozást, tevékenységet, amely lehetővé teszi, hogy a társadalom és/vagy a maga számára értéket tartalmazó munkát végezhessen.” (Szilágyi, 2000)

A pályaválasztás során fel kell vértezned magadat olyan tudással – önismerettel, pályaismerettel, képzési lehetőségekkel – amelyek a pályaválasztási folyamat során elvezetnek ahhoz, hogy a számodra legelőnyösebb pályát válaszd.

Mindez persze nem könnyű feladat, hiszen a korunkban zajló gazdasági változások azt vetítik előre, hogy a szakmai struktúra átszerveződik, régi szakmák, foglalkozások eltűnnek, helyettük eddig nem ismertek pedig megjelennek. Új kompetenciák, képességek szükségesek egyes foglalkozások elvégzéséhez, ezért a döntést megelőzően fontos lehet a személyiségjellemzőid, illetve azon követelmények pontos megismerése, amelyeket az egyes foglalkozásokat végző emberekkel szemben támasztanak.

Az Európai Unió is meghatározta azokat a kulcskompetenciákat, amelyekkel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét kiteljesíthesse és fejleszthesse, be tudjon illeszkedni a társadalomba és foglalkoztatható legyen. Ezek a kulcskompetenciák a következők: Anyanyelvi kommunikáció ∙ Idegen nyelvi kommunikáció ∙ Matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák ∙ Digitális kompetencia ∙ A tanulás tanulása ∙ Személyközi és állampolgári kompetenciák ∙ Vállalkozói kompetencia ∙ Kulturális kompetencia.

A kompetenciák megismerésén és elsajátításán túl, az önismeretnek is kiemelkedő szerepe van a pályaválasztásban. Ha fel tudod mérni a benned rejlő pozitívumokat és a korlátaidat is, az önmagadról kialakított reális kép nagyban hozzájárul a sikeres pályaválasztáshoz. Az önismeret részét képezi az érdeklődés, a képességek, az értékek is. Ezekről a ’Hasznos fogalmak’ jegyzetben olvashatsz részletesebben.