Vissza a természetbe – Így öltözz fel az őszi túrákhoz

Az ősz a túrázásra legalkalmasabb időszak. Nincs túl meleg, de vacognunk sem kell, a természet pedig ilyenkor mutatja a legszebb arcát. Akik a színpompás szeptemberi és októberi hónapokban kapnak kedvet egy kis kiránduláshoz, azoknak érdemes felszerelkezniük megfelelő ruházattal és cipővel.

Az alapvető szempont, hogy réteges és kényelmes ruházatot hordjunk ilyenkor – olyat, ami véd a széltől, csapadéktól, melegen tart, de napsütésben könnyen levethető.

Ha túraruha-vásárlásra indulunk, tartsuk szem előtt, hogy három réteget kell majd beszereznünk: egy alsó ruházatot, amely közvetlenül a testünkre simul, egy középső, melegítő réteget és egy külső, védőréteget az időjárás viszontagságai ellen.

Az alsó réteg ruha

Testhez simuló, jól szellőző, nedvszívó anyagot érdemes választani alsóneműnek. Ez a ruházat adja majd meg az alapvető komfortérzetet, ezért fontos, hogy a bőrrel érintkezve ne okozzon kellemetlenséget. A profi ruházat ebből a szempontból a szintetikus, nedvességáteresztő anyagból készül – az ilyen, úgynevezett technikai ruházatok nem engedik, hogy az izzadság a bőrünkön maradjon, és ezen kívül nagyon gyorsan meg is száradnak. Megfelelő lehet még a gyapjú trikó és alsónemű is, a pamut viszont felveszi és magában tartja a verejtéket, és ezzel fokozza a test hőleadását – aminek az eredménye az is lehet, hogy megfázunk. Ezen kívül a pamut alsóban könnyen befülled a test, és így hamarabb kidörzsölődnek a hajlatok, ami egy hosszabb, több napos túrát teljesen tönkretehet.

Polárpulcsi hőszigetelőnek

A középső réteg célja a hőszigetelés. Erre a célra a legalkalmasabbak a magas nyakú, cipzáras polárpulcsik. Sok átmeneti túrakabátnak a kivehető bélése ilyen anyagból készül, és teljes értékű pulóverként használható – az ilyen darabok általában drágábbak, de egyúttal praktikusak is.

Strapabíró zsebes nadrág és színes kabát

A felső réteg kiválasztásakor azt tartsuk szem előtt, hogy a környezet behatásai ellen jól védjen és tartós, ellenálló anyagból készüljön. Mindenképpen legyen a kabát vízálló és legyen rajta kapucni is. Ellenőrizzük, hogy milyen a varrása és a cipzára: a jobb darabokon ez utóbbiak jó minőségű műanyagból készülnek és esővédő huzam mögé rejtik őket. Emellett egyéb szempontoknak is meg kell felelnie a jó túrakabátnak és nadrágnak: legyen mindkettőn elegendő, vízhatlan zseb kívül és belül is, valamint az sem árt, ha harsány színe van: így az eltévedt, elveszett turistát könnyebben megtalálják a társai.

Kényelmes, tartós cipő

A jó cipő és a hozzá tartozó zokni talán a legfontosabb eleme a túrafelszerelésnek. Itt négy dologra kell különösen figyelni: a cipő legyen vízhatlan, jól tartsa a bokát, terepre alkalmas mintázatú, vastag talpa legyen, és ne legyen nehéz. A cipőhöz mindenképpen keressünk jó nedvszívó, erősített talpú és magas szárú zoknit. Ha fázós a lábunk és ezért vastagabb gyapjú zoknit szeretnénk, erre a zoknira próbáljuk fel a lábbelit. Hasznos kiegészítő lehet még a kamásli is, ami sáros, esős időben és magas, erős aljnövényzetben jól védi a lábat, ráadásul melegen is tartja.

Forrás: http://www.nlcafe.hu/