Siker, élmény, sikerélmény

Mit gondolsz, mi különbözteti meg a boldog embereket a boldogtalan emberektől? Már önmagában a boldogság fogalmával sem vagyunk teljesen tisztában, hiszen nagyon relatív, hogy mi egyáltalán a boldogság. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a boldogság több tényezőtől is függ. Az egyik legfontosabb ezek közül a sikerélmények átélése. Ha valakit több sikerélmény ér, mint kudarcélmény, az kiegyensúlyozottabb lesz. De ha valakit leginkább csak  kudarcélmények érnek az életben, az előbb utóbb összegörnyed, és beletörődve,  álmait feladva éli tovább az életét.

Nem nehéz ilyen embereket találni, elég, ha csak kimegyünk az utcára. Sajnos az emberek 90%-a fásultan, reményvesztetten és megkeseredetten éli az életét. Ennek oka pedig a folyamatos kudarcélményekben keresendő. A képlet egyszerűnek tűnik: törekedj arra, hogy sikerélményekben gazdag életed legyen, és akkor boldogan fogsz élni. Azonban a sikernek ára van. Bármiben is kívánsz sikeres lenni, keményen meg kell dolgoznod érte.

Bárki  képes a sikerre, ha hajlandó megfizetni az árát. Nagyon sokan megpróbálkoznak vele, ám a legelső kellemetlen élmények hatására feladják az elhatározásaikat. A kudarcuk tehát nem ott kezdődik, hogy esélyük sincs a sikerre, hanem ott, amikor a legelső hátráltató tényező hatására feladják azt amit elkezdtek. Hátráltató tényező lehet például a lustaság, a fáradtság, az unalom, a fizikai kellemetlenség.. stb. Aki nem hajlandó megfizetni a siker árát az meg sem érdemli azt.

A sikered, vagy sikertelenséged azon múlik, hogy mennyi energiát vagy hajlandó belefektetni azokba a dolgokba, amelyek igazán elégedetté tesznek téged. A családi harmónia érdekében energiát kell befektetni, a munkahelyi siker érdekében energia-befektetésre van szükség, az egészség megőrzése érdekében is energia-befektetésre van szükség…bármit is szeretnél harmonikussá tenni, eneriga-befektetésre lesz szükséged.

A sikerélményeknek nem kell feltétlenül hatalmasnak lenniük. Nem kell milliókat nyerned egy üzleten, nem kell Oscar díjat kapnod a színészi alakításodért, nem kell könyvet írnod, és valójában nem kell nagy dolgokat sem véghezvinned. Kezdetnek elég, ha a fokozatosság elvét használod, és megkeresed a hétköznapjaidban azokat a dolgokat, amelyek sikerélményeket garantálnak neked. Kiválóan sakkozol? Miért nem nevezel be akkor egy sakkversenybe? Jól énekelsz? Miért nem jársz akkor énektanárhoz? Úgy érzed, hogy fejleszteni tudnád a szaktudásodat? Miért nem iratkozol be egy szakmai tanfolyamra? Az a vágyad, hogy folyékonyan beszélj angolul? Miért nem kezded el még ma?

Sikerélményeket csak akkor érhetsz el, ha új dolgokat valósítasz meg. Azt az elégedettséget, amikor azt látod, hogy valamit, amit igazán akartál, meg tudtál valósítani, nem pótolja semmi sem.  A sikerélmények hatására kiegyensúlyozott, jókedvű, céltudatos, és vonzó emberré válsz. A statisztikák szerint az emberiség mindössze 5%-a mondhatja el magáról, hogy teljesen sikeres, kiegyensúlyozott életet élnek. Ha megfigyeljük ezeknek az embereknek az életvitelét, könnyen rájöhetünk, hogy mi a sikerük titka. Olyan dolgokat is megtesznek a siker érdekében, amelyek számukra kényelmetlen érzésekkel járnak.

Ha a céljuk érdekében számukra kellemetlen dolgokat is el kell végezniük, akkor nekilátnak, és vállalják az átmeneti kellemetlenségeket is. Ezek az emberek tehát nem átlagosak. Ők megtesznek olyan dolgokat is, amelyeket az átlagemberek nem tesznek meg. Te hogyan szeretnéd élni az életedet, sikeresen, vagy sikertelenül? A döntés a te kezedben van.

(Forrás: www.motivacioblog.hu/)