Kézműves foglalkozás

Kézműves foglalkozásaink célja a gyerekek kézügyességének, fantáziájának fejlesztése. A kezük által készített munkadarab minden esetben örömforrás, amelyet természetesen haza is vihetnek, esetleg alkotásukkal megajándékozhatják azt a személyt, akinek meglepetést szeretnének okozni. A kézműves hobbi, illetve a hobbi művészet iránt érdeklődőknek szeretnénk segíteni kreatív ötleteik, saját készítésű ajándékaik megvalósításában. Szeretettel látjuk kézműves foglalkozásainkon azokat, akik ötletet, inspirációt szeretnének kapni, hogy készítsenek valami szépet egy közelgő alkalomra. Rengeteg ötletet mutatunk. Legutóbb a decoupage, vagy más néven szalvétatechnikával készítettünk nagyon szép, látványos és egyedi alkotásokat.

Sokféle anyagot díszíthetünk ezzel a módszerrel. Dolgozhatunk fával, műanyaggal, üveggel, hungarocellel, textillel, gipsszel, kartonpapírral, vagy akár kővel is. Folyamata nagyon egyszerű, különösebb kézügyességet sem igényel, kisebb gyerekek is bátran nekiláthatnak.

A munka megkezdése előtt, a díszíteni kívánt tárgyon kívül, a következő alapvető kellékeket kell beszereznünk:

– decoupage ragasztó

– lakk, ecset és/vagy szivacs

– mintás szalvéta

– olló

– akrilfesték (fehér és színes)

Miután megvannak a hozzávalók, neki láthatunk a kiválasztott tárgy dekorálásához, az alábbiak szerint:

  1. A választott tárgyat tisztítsuk meg. Ha például kővel vagy agyaggal (cseréppel) dolgozunk, azt mossuk meg és hagyjuk megszáradni.
  1. Ha nem üveggel dolgozunk, akkor a felületet kenjük le alapozó-, vagy fehér akrilfestékkel. Ezáltal a rákerülő minták jobban fognak látszani.
  1. Amíg szárad a festés, a szalvétából tetszés szerint vágjuk ki a mintákat, majd szedjük szét a réteget, mert csak a legfelső, színes résszel fogunk dolgozni.
  1. Ha megszáradt a festék, kenjük át decoupage ragasztóval azt a részt, ahová a kivágott mintát ragasztani szeretnénk. Nagyobb felület esetén először csak egy részét kenjük be    ragasztóval, nehogy a munka közben megszáradjon. Ha a minta felkerült, középről elindulva, a szélek felé haladva kenjünk rá ecsettel még egy kis ragasztót. Így nagyobb    tartósságot érhetünk el.
  1. Miután megszáradt a ragasztó, kenjük le az egész tárgyat lakkal, hogy még szebb, és időt állóbb lehessen alkotásunk.

            – Ha textilre dolgozunk, a ragasztó teljes száradása után

              selyempapírt rátéve, vasaljuk át a felületet. Lakkozásra

             nem lesz szükség.

            – Ha pedig üvegre dolgoztunk, a ragasztó száradása után

              fessük át fehér akrilfestékkel a ragasztott felületet, így a

              motívum sokkal jobban, és élénkebben fog látszani.

Reméljük megtetszett nektek is ez a technika. Próbáljátok ki bátran!